Помещение от късна антична сграда е находката на ул. "Отец Паисий",

...
Помещение от късна антична сграда е находката на ул. "Отец Паисий",
Коментари Харесай

Антично помещение, бронзови монети, османски съдове - това се показа под паважа на Отец Паисий

Помещение от късна антична сграда е находката на ул. "Отец Паисий ", описа за читателите на Plovdiv24.bg наблюдаващият археолог Мая Мартинова. "Имаме прагов блок със непокътнати дупки за залостване за врата. Разкрита е и яма от османския интервал, цялостна с керамика и бронзови монети, 10 открити единствено до този миг ", разясни археологът. "Нормално е да имаме пластове от разнообразни епохи при дълготрайно обитаване на едно и също място ", разяснява още тя. 
Заради самото място обаче работата на терена е напрегната, показа Мартинова. "От двете страни на находката се изтича отходна вода, рамкирани са от кабел с високо напрежение, прекратена е канализацията към отсрещните къщи. Създаваме неприятности на жителите, само че действаме оперативно и се надявам в най-кратки периоди да излезем ", призна тя.
Успокоително е, че през останалата част на терена, където също бе оголен древен дувар, комисия от министерството към този момент е предходна, чака се единствено утвърден протокол и заповед на министъра, с цел да стартира реализацията на същинската ремонтна активност. 
Каква ще е ориста на в този момент разкрития дувар обаче, също ще бъде решено от комисия, която се чака най-рано на следващия ден. Всъщност комисия ще се произнася съответно за всяка една конструкция, която излезе по цялото трасе. А опасенията на археолога са, че в идващия сектор, по който ще се работи (участъка от ул. "Станислав Доспевски " към ул. "Патриарх Евтимий "), обстановката е доста по-сложна, защото там има римски терми. 

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР